Belezenissen

Belezenissen

De vierde vrouw

De Vierde vrouw. De wonderlijke lotgevallen van een tegendraads theoloog – Frans Willem Verbaas schrijft een theologische historische roman over Karl Barth.

Karl Barth. Daarvan heb ik al twee decennia 1 Amerikaanse pocket met iets van Triumph in de titel in de kast staan terwijl de meeste mensen om mij heen Duitse boeken verzamelen van hem. Die pocket heb ik nog niet gelezen. Ik ken ‘m eigenlijk alleen van citaten in andere theologische werken. Maar door Verbaas heb ik ‘m ontmoet. Ha ha. Wat een wonderlijk verhaal heeft hij verteld over een stokoude professor die z’n lijkrede schrijft in een oude Triumph in een grootse villa in Harare in 2005. En die in z’n laatste dagen ontdekt dat hij wel vier vrouwen heeft liefgehad elk met hun eigen inspiratie en mysterie. Ik kreeg de neiging om naar Restaurant Charon af te reizen om stiekem mee te luisteren met het Bazeler Metusalem Gezelschap of om hoekje te kijken in het Zwitserse Vaticaan.

Historische romans geven een makkelijke kennismaking met de geschiedenis. En deze theologische roman doet daar aan mee. Het is interessant en heerlijk weglezen tegelijk. Ik vermoed dat lezers die vertrouwd zijn met Barth’s theologie veel hints oppikken naar werkelijke dilemma’s maar voor mij is het een instapmodel voor de ‘echte theologische werken’; en of het meteen de KD gaat worden – eh, daar twijfel ik nog wel over. Want die verzameling is met zoveel moeite en spanning tot stand gekomen, daar durf je niet zo maar aan. Ik ga eerder op zoek naar het herderlijk schrijven voor dominees achter het ijzeren gordijn.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: