Belezenissen

Belezenissen

Stil van Susan Cain

De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen

 

Stil is een vurig pleidooi voor introversie. Stil is een dossier vol mooie onderzoeksresultaten waar introversie een rol speelt. Het gaat over verkopers en hoogleraren die juist omdat ze introvert zijn, zo goed kunnen luisteren, dat ze  in hun missie beter scoren dan wat je op het eerste gezicht zou verwachten. Want dat is een van de opvallende kenmerken van introverten: als ze een missie hebben, dan gaan ze daar voor en zijn ze heel goed. Rosa Parks, Eleanoor Roosevelt en Ghandi zijn dan natuurlijk de hele grote voorbeelden. Maar dichterbij komt het als je Susan Cains eigen ervaringen leest. Dit boek zet me aan tot luisteren. Dat kon ik vroeger best goed. Ik heb me laten afleiden door vluchtige dingen. Een van DE tips – ja het is ook enigszins een zeer goed onderbouwd zelfhulpboek – is dat iedereen z’n herstelmomenten en herstelplekjes moet organiseren. En natuurlijk dat niemand 100% introvert of extravert is. En dat veel introverten extravert gedrag hebben aangeleerd en inzetten wanneer het echt nodig is. Ook een hoofdstuk dat ik misschien maar moet kopiëren uit dit geleende boek, is dat over het opvoeden van introverte kinderen.
En de Tedtalk is: http://www.youtube.com/watch?v=eQH2U-kmBdY&feature=share

En een deel van de conclusie van het boek typ ik gewoon lekker over als geheugensteuntje:

Liefde is wezenlijk, groepszin optioneel. Koester je dierbaren. Werk samen met collega’s die je aardig vind en respecteert. Speur onder nieuwe kennissen naar mensen die zouden kunnen behoren tot de voorgenoemde categorieën of wiens gezelschap je prijs stelt als doel op zich. En maak je niet druk over gezellig doen met de rest van de wereld. Menselijk contact maakt iedereen gelukkiger, ook introverte mensen, maar kies voor kwaliteit, niet kwantiteit.

Het geheim van het leven is om jezelf goed te belichten. Voor sommige mensen is dat in de schijnwerpers op het podium. Voor anderen is het achter een werktafel met een bureaulamp. Gebruik je aangeboren vermogens – doorzettingsvermogen, concentratie, inzicht en sensitiviteit – voor werk dat je leuk en belangrijk vind. Los vraagstukken op, maak kunst, denk diep na.

Zoek uit wat jij aan de wereld kunt bijdragen en zorg ervoor dat je die bijdrage levert. Als je daarvoor in het openbaar moet spreken, moet netwerken of andere dingen moet doen die je ongemakkelijk maken, doe ze dan toch maar. Maar aanvaard dat ze moeilijk zijn, volg een training om ze makkelijker te maken en beloon jezelf wanneer je klaar bent.

Enkel berichtnavigatie

Plaats een reactie