Belezenissen

Belezenissen

Schaduwstad

Ik ging naar de Biënnale Gelderland in het MMKA met het thema De wereld zien in een korrel zand. En ik las Schaduwstad van Fleur Jurgens. Het museum ging pas om open om 11.00 en ik was er een half uur te vroeg. Dus heb ik op de stoep staand heel wat pagina’s verslonden.

Een van de indrukwekkendste inzendingen was voor mij Peter Jordaan. ‘Hij maakte met 1300 archetypische porseleinen huisjes een bijna onmetelijke ‘stad van nutteloze werken’, zoals op een van de daken staat geschreven. Schuilt in het betitelen van je eigen werk als nutteloos een vorm van humor of van ironie? Schoonheid ligt niet in het nuttige, maar in het nutteloze verborgen. De prachtig glanzende porseleinen huisjes zijn elk voorzien van een attribuut dat verwijst naar een gebeurtenis uit het nieuws van voorgaande jaren: klein nieuws en ook groot nieuws, zoals 9/11, de tsunami en de kernramp in Japan. Het is een stad in miniatuur, waarin de recente geschiedenis vol ongelukken, rampen en catastrofes gecomprimeerd wordt.’
En dan weer verder met Schaduwstad. Ik moest wel wennen aan de expliciete beschrijvingen van de voornamelijk seksueelgetinte wensdromen, dagdromen en nachtmerries van de vijftiger Herman Bul, journalist, hoofdpersoon. Hij eindigt bij de slager in een emmer terwijl een bromvlieg hem irriteert. Als een boek met zo’n einde begint, dan staat de boog gespannen. Van spanning wel te verstaan. Heb ik zin in deze shit? M’n maatschappelijke nieuwsgierigheid trok me over de streep. Het zou namelijk ook over corrupte woningbouwverenigingen en de Marokkaanse onderwereld gaan. Bul doorkruist Amsterdam-West en het Rifgebergte, sluipt binnen bij een besloten club en de directiekamer van de patsermoskee. En overal draait het om Laila, messen en mannelijkheden. Er is veel onrecht en moord en het eindigt met een vlieg die ons er niks over kan vertellen. Maar je wilt er wel over praten. Want mag zo’n Schaduwstad gewoon blijven bestaan?

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: